ßßß Cookit - przepis na Focaccia - lekka i prosta przekąska

Focaccia - lekka i prosta przekąska

nazwa

Wykonanie

Będąc w Poznaniu miałyśmy okazję spróbować włoską kuchnię. Na przystawkę wybrałyśmy focaccięi, czyli rodzaj włoskiego pieczywa. Ciasto przypomina spód od pizzyi, więc jest pyszniutkie!
możemy skomponować focaccię z różnymi dodatkami - według własnych upodobań.
Najlepiej smakuje maczany w oliwie z dodatkiem suszonego romarynu. ;)
Składniki na 2 blaszki 25x30:
8 g suchych drożdży
100 ml ciepłego mleka
3 5 szklanki mąki typu 500 -> 600g
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Dodatki:
oliwa
świeży rozmaryn
sól
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić pod przykryciem na 10 minut żeby zaczęły pracować.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, sól, oliwę oraz około 350 ml ciepłej wody.
Wszystko wyrobić w mikserze ze specjalnym hakiem przez około 10 minut lub ręcznie przez 15 minut.
Odstawić na około 2 h pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Nasmarować formy oliwą.
Przedzielić na 2 części i włożyć do form.
Porobić łyżką wgłębienia i odstawić na około 1h pod przykryciem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Nasmarować ciasta oliwą, dodać sól i świeży rozmaryn - można dodać pomidorki koktajlowe, suszone pomidory czy oliwki.
Wstawić ciasta na około 20 minut do piekarnika.
Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika!
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/05/focaccia-lekka-i-prosta-przekaska.html