Wykonanie
Na podstawie przepisu z książki „Kuchnia polska bez pszenicy” str.95Składniki:
mąka gryczana 365 g
mąka z
ryżu brązowego 375 g
maka z
amarantusa 260 gsypkie
ziemniaki 180 gnasiona dyni,
słonecznika,
siemienia lnianego 100 g
amarantus ekspandowany 20 g
drożdże instant Dr Oetker 8 g
olej ryżowy 40 ml
sól 3 łyżeczkiciepła
woda ok. 0,5 – 1 lWykonanie:Wsypać do miski wszystkie rodzaje mąk i
drożdże. Wymieszać.Ugotowane i wystudzone
ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać
ziemniaki do
mąki i następnie dolewać
wody, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstego budyniu. Mieszać tylko do połączenia składników. Dodać
olej,
sól i nasiona. Krótko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Dodać popping, wymieszać. Przełożyć do keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut, z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku uchylonym do połowy przez 10 minut. Wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!