ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano-ryżowo-amarantusowy

Chleb gryczano-ryżowo-amarantusowy

nazwa

Wykonanie

Na podstawie przepisu z książki „Kuchnia polska bez pszenicy” str.95
Składniki:
mąka gryczana 365 g
mąka z ryżu brązowego 375 g
maka z amarantusa 260 g
sypkie ziemniaki 180 g
nasiona dyni, słonecznika, siemienia lnianego 100 g
amarantus ekspandowany 20 g
drożdże instant Dr Oetker 8 g
olej ryżowy 40 ml
sól 3 łyżeczki
ciepła woda ok. 0,5 – 1 l
Wykonanie:
Wsypać do miski wszystkie rodzaje mąk i drożdże. Wymieszać.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać ziemniaki do mąki i następnie dolewać wody, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstego budyniu. Mieszać tylko do połączenia składników. Dodać olej, sól i nasiona. Krótko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Dodać popping, wymieszać. Przełożyć do keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut, z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku uchylonym do połowy przez 10 minut. Wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=836