ßßß Cookit - przepis na Pieczony camembert z pesto rosso

Pieczony camembert z pesto rosso

nazwa

Wykonanie

Po tradycyjnym pesto, które okazało się rewelacyjne postanowiłam spróbować pesto rosso. Trafiłam na artykuł o pesto, który zalinkowałam w przepisie wcześniejszym i tam właśnie znalazłam ten przepis. Dowiedziałam się również, że pesto to nie tylko bazylia, orzeszki piniowe, ale suszone pomidory, rukola lub pietruszka, orzeszki nerkowca a nawet laskowe – czyli wszystko co nam przyjdzie do głowy. Dla nieordodoksyjnych zjadaczy pesto to pole do popisu 😉 Pesto rosso również jest smaczne, ale szczerze powiedziawszy pesto bazyliowemu nie dorównuje. Oczywiście znajdą się osoby, które stwierdzą inaczej – w tym cały urok gotowania
Pesto rosso
Składniki :
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie (gotowe w słoiczkach),
2 ząbki czosnku,
3 łyżki tartego parmezanu,
3 łyżki orzeszków piniowych lub laskowych,
łyżka koncentratu pomidorowego,
6 łyżek oliwy z marynowania pomidorów,
sól, pieprz
plus dwa małe serki camambert
Wykonanie :
Zmiksować wszystkie składniki pesto. Ściąć górną skórkę sera i miejsce po niej posmarować grubo pesto.Wstawić do gorącego piekarnika (około 180 st. C) na 10 minut.Podawać na gorąco. Można posypać natką albo bazylią.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=725