Wykonanie
Babeczki, które przyciągają wzrok kolorem. Mięsiste i wilgotne o
czekoladowym posmaku.Przepis pochodzi z tej strony http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCupcakes.html
Składniki :1 1/4 szklanki (125 g) przesianej
mąki,1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
soli,1 łyżka (10 g)
kakao niesłodzonego,1/4 szklanki (57 g)
masła w pokojowej temperaturze,3/4 szklanki (150 g)
cukru,1 duże
jajko,1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego,1/2 szklanki (120 ml)
maślanki,1 łyżka ciekłego
barwnika spożywczego w kolorze czerwonym,1/2 łyżeczki białego
octu,1/2 łyżeczki
sody.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Przygotować 12 kokilek na muffinki. W dużej misce wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i
kakao.W drugiej misce ubić dobrze
masło, dodac
cukier i ubijać chwilę a następnie dodać
jajko i aromat.W osobnym naczyniu wymieszać
barwnik spożywczy z
maślanką. Do masy
maślanej dodawać na zmianę mieszankę z
mąki i
maślankę zaczynając i kończąc na
mące. Ubijać na niskich obrotach. W małym naczyniu wymieszać
ocet i
sodę – zaczekać aż zacznie musować – wtedy szybko przełożyć do masy. Wymieszać i szybko rozlożyć do kokilek a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 18-23 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić 10 minut zanim wyjmiemy babeczki.Ja moje babeczki przed spożyciem ozodobiłam
bitą śmitaną. W przepisie podany jest krem z
serka. Podaję sposób wykonania dla zainteresowanych.Składniki :227 g
serka w pokojowej temperaturze,1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego,60 g
cukru pudru,160 ml
śmietany kremówki 36%Wykonanie :Mikserem ubić
serek aż będzie stanowił gładką masę. Dodać aromat i
cukier puder i dokładnie ubić. Dodawać stopniowo
bitą śmietanę i ubijać do konsystencji, która pozwoli przełożyć masę do szprycy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję można dodać więcej
cukru lub
serka.