ßßß
Składniki :kawałek cukinii (ok 300 g),1 żółtko jajka kurzego (dałam dwa),pół ząbka czosnku,nie więcej niż ćwierć szklanki mąki pszennej, bądź pół na pół pszennej i kukurydzianej,szczypta soli jodowanej,kawałek marchwi (ok. 40 g),olej z pestek winogron do smażenia.Wykonanie :Czosnek przecisnąć przez praskę. Roztrzepać widelcem żółtko (żółtka) na talerzyku. Cukinię obrać (jeśli jest młoda, można zostawić skórkę, którą uprzednio trzeba dobrze wyszorować) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko zmieszać cukinię, żółtko, czosnek i sól, dosypać mąkę, tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany (u mnie coś takiego nie zaistniało). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, cienko posmarowanej olejem. Do masy można również dodać kawałek drobno startej marchwi.