ßßß Cookit - przepis na Gofry wg. Michela Roux

Gofry wg. Michela Roux

nazwa

Wykonanie

Jedną z rzeczy, które Tosia z rozmarzeniem wspomina po wakacjach w Turcji są gofry, które były serwowane na śniadanie dla dzieci. Już kilka razy wspominała, że chciałaby takie. Dziś się zmobilizowałam i Tosia na śniadanie miała ku uciesze gofry
To już kolejne gofry, które popełniłam – są smaczne, chrupiące, nie za słodkie. Przepis pochodzi z książki Michela Roux`a „Jajka”. W składzie ciasta nie ma ani drożdży ani proszku do pieczenia. Jest ubite białko, które jak sądzę gofry te czyni tak chrupkimi. Najlepiej jeść je świeże – zaraz po upieczeniu, a studzić na kratce aby nie zrobiły się gumowate.
Składniki :
160 g mąki pszennej,
15 g drobnego cukru,
szczypta soli,
50 g stopionego masła,
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
270 ml mleka,
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (ja dałam aromat migdałowy).
Wykonanie :
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 – 4 minut.
Gofry suszyć na kratce.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1183