ßßß Cookit - przepis na Chleb z sezamem

Chleb z sezamem

nazwa

Wykonanie

Przepis bardzo podobny do przepisu na bułki hamburgerowe. Robi się go bardzo szybko i jest smaczny.
Składniki :
25 g drożdży,
25 g margaryny lub 25 ml oleju,
250 ml mleka lub wody,
pół łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
ok. 0,65 litra mąki pszennej,
do posmarowania:
1 jajko,
(woda)
ziarenka sezamu.
Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. W rondelku roztopić margarynę lub wlać do niego olej. Dodać mleko lub wodę i podgrzać do temp. 37 st. C. Drożdże rozpuścić w małej ilości płynu. Wlać resztę.
Dodać sól, cukier, jajko i prawie całą mąkę. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, aż stanie się błyszczące, ciągliwe i gładkie. Ciasto posypać cienką warstwą mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Podłużną formę do pieczenia o pojemności 1.5 litra nasmarować małą ilością tłuszczu. Wysypać ją świeżo uprażonymi ziarenkami sezamu.
Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto spokojnymi, równomiernymi ruchami. Uformować gładki wałek, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem.
Przykruć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem (ewentualnie z dodatkiem wody). Posypać obficie ziarenkami sezamu. Piec na kratce w najniższej części piecyka w temp. 200 st. C przez 30-40 minut. Zostawić chleb na kilka minut w formie, zanim ostrożnie się go wyjmie. Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką na kratce do pieczenia.
Przechowywanie :
W chlebaku lub w foliowym worku 5-7 dni. W zamrażarce około 3 miesięcy.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=803