ßßß Cookit - przepis na Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

nazwa

Wykonanie

Wiadomo fast foody są niezdrowe, ale dlaczego nie zrobić hamburgerów domowej roboty – bez konserwantów, ze świeżymi warzywami i chudymi kotletami własnoręcznie usmażonymi/ugrilowanymi z posiekanej piersi indyczej? Ten przepis idealnie się do tego nadaje. Kolejna pozycja z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia”.
Plusem tego przepisu jest to, że można go alternatywnie przygotować bez masła i mleka co np. dla takiej osoby jak ja – karmiącej małego niemowlaczka z AZS jest nie bez znaczenia. Tym razem zrobiłam je jednak dla rodziny wg tradycyjnych składników.
Składniki :
50 g drożdży,
50 g margaryny lub masła lub
50 ml oleju,
500 ml mleka lub wody,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
ok. 1,2 litra mąki pszennej.
Do posmarowania
mleko, ziarenka sezamu.
Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, wlać do niego mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C. Jeśli został użyty olej, wymieszać go z mlekiem przed podgrzaniem.
Drożdże zalać małą ilością płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu, cukier, sól i tyle mąki, by ciasto stało się gladkie i odchodziło od ścianek miski. Posypać je małą ilością mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić z resztą mąki. Podzielić ciasto na 16 części i formować gładkie bułeczki. Lekko je rozpłaszczać, by miały średnicę około 8-10 cm.
Położyć bułeczki na lekko nasmarowanych lub przykrytych papierem do pieczenia blachach. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmarować mlekiem i posypać ziarenkami sezamu.
Piec w środkowej części piekarnika w temp. 225 st. C przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.
Przechowywanie :
W chlebaku lub w foliowym worku 3-5 dni. W zamrażarce około 9 miesięcy.
a po obżarstwie koniecznie spacer :-))
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=737