ßßß Cookit - przepis na Guglhupf

Guglhupf

nazwa

Wykonanie

Znowu przepis z dodatku do mojego robota kuchennego. Zaciekawiła mnie ta nazwa i zdjęcie przy przepisie. Zdjęcie pięknej baby. Zaczęłam szperać w sieci i znalazłam informację, że jest to tradycyjne ciasto z rejonu południowych Niemiec, Austrii, Szwajcarii i Alzacji. Pochodzenie nazwy ciasta to zlepek słów Kugel – co znaczy po niemiecku „kula”, „glob”, zaś hupf od niemieckiego „hüpfen” – „wyskakiwać”. I rzeczywiście podczas pieczenia ciasto niemal wyskoczyło z formy
Guglhupf jest zazwyczaj dużych rozmiarów ciastem i ma charakterystyczny kształt pierścienia. Jest najczęściej spożywane do kawy podczas przerwy kawowej.
Dla zainteresowanych więcej tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/Gugelhupf
Muszę powiedzieć, że moje ciasto wyszło identyczne jak to na zdjęciu z przepisu
Niestety zdjęcie robiłam szybko, bo światło uciekało. Środka dziś nie zdążyłam zrobić.
Składniki :
100 g masła lub margaryny,
100 g cukru,
2 żółtka,
1 całe jajko,
500 g mąki,
2 torebki suchych drożdży,
1 szczypta soli,
250 ml mleka,
100 g rodzynek sułtańskich, umytych,
50 g siekanych orzechów laskowych (lub całych orzechów laskowych rozdrobnionych mikserem),
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno siekanej,
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno siekanej,
1 łyżka stołowa rumu,
trochę margaryny do formy do pieczenia,
50 g płatków migdałowych.
Wykonanie :
W misce wymieszać za pomocą końcówki do mieszania na pianę tłuszcz z cukrem (masło rozpuściłam). Dodać żółtko i całe jajko.
Rodzynki namoczyć w rumie.
Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i na zmianę z mlekiem mieszać z masą. Dobrze zagnieść ciasto, aż stanie się jednorodne i nabierze połysku.
Odsączyć rodzynki sułtańskie i oprószyć mąką. Następnie wraz z pozostałymi dodatkami zagnieść hakiem do zagniatania z ciastem.
Natłuścić formę do pieczenia i posypać płatkami migdałów. Włożyć ciasto do formy i odczekać 40 min aby urosło. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 50 – 60 min.
(mnie góra bardzo się spiekła, ale po prostu ją odcięłam po upieczeniu)
Rada : Ciasto drożdżowe może rosnąć także w piekarniku. W tym celu przykryć miskę z ciastem wilgotnym ręcznikiem. Ustawić w piekarniku na średniej wysokości. Podgrzew od góry i od dołu, 40°C.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1024