ßßß
Na 8 dużych bułek (lub 16 małych)40 g świeżych drożdży1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki siemienia lnianego2 szklanki mąki kasztanowej1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej1 1/2 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki soli morskiej2 łyżeczki brązowego cukru4 łyżki oliwy (może być pomace)Na pastę fasolową:1/2 szklanki czarnej fasoli (przed namoczeniem)1 duży pomidor malinowysos sojowy do smaku+ ser romadur lub inny śmierdziuch
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody, odstawić na 10 minut.Suche składniki połączyć w misce i wymieszać, dodać oliwę, drożdże i resztę wody. Ciasto dokładnie ugniatać, przez około 10 minut. Powinno lekko kleić się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w bezwietrzne miejsce, na około 1,5 godziny.Nagrzać piekarnik do 200 stopni.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 lub 16 części, każdą część uformować w kulę i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny.Wyrośnięte i uformowane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.Fasolę namoczyć przez noc. Przepłukać, ugotować bez dodatku soli, odcedzić.Pomidor drobno pokroić, dodać do ciepłej fasoli, doprawić sosem sojowym. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować najlepiej ciepłą pastą fasolową, dodać ser romadur. Świetnie smakują z małymi, słodkimi pomidorkami i listkami świeżej bazylii.