Wykonanie
            Przepis na 
bułki jest bardzo prosty. Tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać składniki, a 
potem ciasto uformować na kształt kul. Dość ciężkie i sprężyste ciasto. Świetne jeszcze na ciepło, z lekko solonym 
masłem. Lub z czymkolwiek chcemy.

Składniki na 10 
bułek:40 g świeżych 
drożdży1 szklanka 
płatków owsianych2 szklanki zwykłej 
mąki pszennej (najlepiej typ 650)1 szklanka 
razowej mąki żytniej2 szklanki 
razowej mąki pszennejpół szklanki 
siemienia lnianego lub łuskanego 
słonecznika (można jedno i drugie)1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej 
wody2 łyżeczki 
soli morskiej2 łyżeczki 
brązowego cukru4 łyżki 
oliwy z pierwszego tłoczenia
Drożdże kruszę, zalewam 3 łyżkami ciepłej 
wody i odstawiam na 5 minut. W tym czasie łączę resztę składników, na koniec dodając rozpuszczone 
drożdże. Całość ugniatam około 10 minut Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w bezwietrzne miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części, formuję z nich kule i rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane buły odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Gdy 
bułki ponownie wyrosną, wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut Po upieczeniu skórka powinna być twarda i zarumieniona a środek puszysty.

