Wykonanie
Przepis na
bułki jest bardzo prosty. Tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać składniki, a
potem ciasto uformować na kształt kul. Dość ciężkie i sprężyste ciasto. Świetne jeszcze na ciepło, z lekko solonym
masłem. Lub z czymkolwiek chcemy.
Składniki na 10
bułek:40 g świeżych
drożdży1 szklanka
płatków owsianych2 szklanki zwykłej
mąki pszennej (najlepiej typ 650)1 szklanka
razowej mąki żytniej2 szklanki
razowej mąki pszennejpół szklanki
siemienia lnianego lub łuskanego
słonecznika (można jedno i drugie)1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej
wody2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki
brązowego cukru4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia
Drożdże kruszę, zalewam 3 łyżkami ciepłej
wody i odstawiam na 5 minut. W tym czasie łączę resztę składników, na koniec dodając rozpuszczone
drożdże. Całość ugniatam około 10 minut Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w bezwietrzne miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części, formuję z nich kule i rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane buły odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Gdy
bułki ponownie wyrosną, wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut Po upieczeniu skórka powinna być twarda i zarumieniona a środek puszysty.