Wykonanie
Mięsiste, wilgotne, sprężyste, aromatyczne – tak w czterech słowach można je opisać. A do tego błyskawicznie się je robi. Upiekłam je z powodu odwiedzin przyjaciół. Źródło .Ciągle ostatnio brakuje mi czasu. Brakuje czasu na fotki – nie mam na nie ostatnio pomysłu. Bez sensu wstawiać takie pstrykawki ze stołu.
Składniki : na foremkę z wyjmowanym dnem o średnicy około 18 cm300 g
masła w temperaturze pokojowej,250 g jasnego
cukru muscovado,3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego,5
jajek,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki
cynamonu,1,5 łyżeczki mielonych
goździków,3 łyżeczki mielonego
kardamonu,1,5 łyżeczki mielonego
imbiru,300 g
mąki.Wykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Do dużej miski włożyć
masło i
cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać ekstrakt
waniliowy. Dodawać
jajka – jedno po drugim dokładnie miksując po dodaniu kolejnych.W osobnej misce wymieszać
proszek do pieczenia z
mąką i
przyprawami. Dodać do mieszanki
maślanej. Zmiksować. Przelać do przygotowanej posamrowanej
masłem foremki. Wierzch wyrównać łyżką.Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. Włożony w środek drewniany patyczek powinien wyjść suchy.Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia i nadaje się również do zamrażania.