ßßß Cookit - przepis na Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

nazwa

Wykonanie

Mięsiste, wilgotne, sprężyste, aromatyczne – tak w czterech słowach można je opisać. A do tego błyskawicznie się je robi. Upiekłam je z powodu odwiedzin przyjaciół. Źródło .
Ciągle ostatnio brakuje mi czasu. Brakuje czasu na fotki – nie mam na nie ostatnio pomysłu. Bez sensu wstawiać takie pstrykawki ze stołu.
Składniki : na foremkę z wyjmowanym dnem o średnicy około 18 cm
300 g masła w temperaturze pokojowej,
250 g jasnego cukru muscovado,
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
5 jajek,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki cynamonu,
1,5 łyżeczki mielonych goździków,
3 łyżeczki mielonego kardamonu,
1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
300 g mąki.
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Do dużej miski włożyć masło i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać jajka – jedno po drugim dokładnie miksując po dodaniu kolejnych.
W osobnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką i przyprawami. Dodać do mieszanki maślanej. Zmiksować. Przelać do przygotowanej posamrowanej masłem foremki. Wierzch wyrównać łyżką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. Włożony w środek drewniany patyczek powinien wyjść suchy.
Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia i nadaje się również do zamrażania.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1768