ßßß
Składniki :ciasto400 g mąki pszennej,50 g mleka w proszku,200 ml wody,60 g miękkiego masła,1 łyżeczka soli,12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru,do posmarowania: jajko plus łyżka wody, do posypania: mak (użyłam białego)Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą.Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Zagnieść ciasto (dodając masło) – będzie gladkie i sprężyste i nie powinno kleić się do rąk.Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.W tym czasie przygotować farsz:30 dag pieczarek,1 cebula,3 łyżki oleju,sól i pieprz do smaku,ok. 100 g suszonych pomidorów (jeśli używamy zwykłych, dużych suszonych pomidorów, należy je drobno posiekać)Farsz:Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu – zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pomidory.Ostudzić.Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać makiem.Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.