Wykonanie
Razem z mężem postanowiliśmy wyciągnąć nasze narciarskie stroje z dna szafy, bo przecież sezon tuż tuż. Ku naszemu OGROMNEMU rozczarowaniu stwierdziliśmy, że nie jesteśmy w stanie zapiąć guzika w spodniach. ZUPEŁNIE nie wiemy jak do tego doszło!! Rozpoczęła się zatem akcja pod kryptonimem "Sadełko".Granola:200 g
płatków owsianych200 g
płatków jęczmiennych100 g
siemienia lnianego150 g
otrębów żytnich50 g
wiórków kokosowych200 ml
miodu100 ml
syropu jabłkowegopół szklanki
oliwy z oliwek+suszone
banany,
suszona żurawina,
płatki migdałów, suszona
papaja,
orzechy laskowe lub dowolne
bakalie jakie lubimy.
Wszystkie składniki, oprócz
suszonych owoców i
orzechów, łączę i wysypuję na blachę. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, mieszając od czasu do czasu. Po upieczeniu dodaję resztę
bakalii i
orzechów. Smakuje najlepiej z
jogurtem greckim.
Dodam tylko, że granola wcale nie jest dietetyczna, a już z
jogurtem greckim to istna bomba kaloryczna. Wszystko wskazuje na to, że trzeba będzie kupić nowe gacie :)