Wykonanie
Trafiłam na ten przepis, kiedy szukałam czegoś ciekawego w kwestii muffin. Ilość pozytywnych opinii pod przepisem nie pozostawiała mi wyboru – musiałam je upiecPrzepis pochodzi z tej strony http://www.kingarthurflour.com/recipes/doughnut-muffins-recipe#reviews
Składniki :1/4 szklanki
masła,1/4 szklanki
oleju roślinnego,1/2 szklanki
cukru,1/3 szklanki
brązowego cukru,2 duże
jajka,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
sody,1 lub 1i1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,3/4 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
aromatu waniliowego,2 i 2/3 szklanki
mąki,1 szklanka
mleka. na posypkę3 łyżki stopionego
masła3 łyżki mieszanki
cukru i
cynamonu.Wykonanie :Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C. W misce zmieszać
masło,
olej i
cukry.Dodać
jajka. W drugiej misce zmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
gałkę muszkatołową,
sól i
olejek waniliowy.Dodawać mieszankę mączną do
maślanej na zmianę z
mlekiem – zaczynając i kończąc na mącznej. Dokładnie wymieszać.Przełożyć do foremki i piec około 15-17 minut lub do momentu kiedy będą brązowawe a patyczek włożony w muffinkę będzie czysty.Wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć. Wyjąć z foremek. Rozpuścić
masło i każdą muffinkę pędzelkiem posmarować roztopionym
masłem. Pozypać mieszanką
cukru i
cynamonu.