Wykonanie
„Bez względu na to jak bardzo szalone są Wasza poranki zawsze starajcie się znaleźć chwilę na pożywne śniadanie… Pierwszy posiłek powinien być lekki i odżywczy, żeby po nocnej przerwie żołądek mógł właściwie rozpocząć pracę. Wasze komórki są głodne i szybko chłoną składniki odżywcze.”Na dobry początek dnia proponuję owsiankę pieczoną z
brzoskwiniami. Można ją podawać na ciepło i na zimno jest więc idealna na śniadanie zabierane do pracy lub szkoły.
Składniki:1,5 szklanki
płatków owsianych górskicho,5 szklanki
nerkowców (cashew)1 szklanka
mleka roślinnego1/2-2/3 szklanki
wody1 puszka
brzoskwiń (można użyć świeże lub mrożone) lub inne sezonowe
owoce takie jak
truskawki,
jabłka,
śliwki,
maliny,
jagody,3-4 łyżki
brązowego cukru,
miodu, 1/4 szklanki
syropu klonowego (wersja mało słodka) lub 2 dojrzałe zmiksowane
bannany1/3 łyżeczki
kardamonu1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyzeczki
wanili1 łyżeczka
szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 1 łyżka zmielonego siemnienia lnianego1/3 szklanki
suszonej żurawiny (można użyć
rodzynki, suszone
wiśnie, pokrojone
daktyle, itp.)Wykonanie:
Mleko,
nerkowce i
cukier (lub inny środek słodzący) oraz
wodę miksujemy na jednolitą masęPo zmiksowaniu dodajemy
kardamon oraz
wanilię i miksujemy ponownieMieszamy z
płatkami owsianymi i resztą składników
Brzoskwinie kroimy na kostkę, część wykładamy na spód blaszki, przykrywamy wymieszanymi
płatkami (patrz zdjęcie poniżej) i posypujemy resztą pokrojonych
brzoskwiń.Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w temp. 180C ( 350F).Jest bardzo smaczna tuż po upieczniu i po wystygnięciu. Możemy podawać z pokrojonymi
owocami i
syropem klonowym. Można upiec wieczorem i rano zapakować na śniadanie do pracy.