ßßß Cookit - przepis na Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

„Bez względu na to jak bardzo szalone są Wasza poranki zawsze starajcie się znaleźć chwilę na pożywne śniadanie… Pierwszy posiłek powinien być lekki i odżywczy, żeby po nocnej przerwie żołądek mógł właściwie rozpocząć pracę. Wasze komórki są głodne i szybko chłoną składniki odżywcze.”
Na dobry początek dnia proponuję owsiankę pieczoną z brzoskwiniami. Można ją podawać na ciepło i na zimno jest więc idealna na śniadanie zabierane do pracy lub szkoły.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
o,5 szklanki nerkowców (cashew)
1 szklanka mleka roślinnego
1/2-2/3 szklanki wody
1 puszka brzoskwiń (można użyć świeże lub mrożone) lub inne sezonowe owoce takie jak truskawki, jabłka, śliwki, maliny, jagody,
3-4 łyżki brązowego cukru, miodu, 1/4 szklanki syropu klonowego (wersja mało słodka) lub 2 dojrzałe zmiksowane bannany
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyzeczki wanili
1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) lub 1 łyżka zmielonego siemnienia lnianego
1/3 szklanki suszonej żurawiny (można użyć rodzynki, suszone wiśnie, pokrojone daktyle, itp.)
Wykonanie:
Mleko, nerkowce i cukier (lub inny środek słodzący) oraz wodę miksujemy na jednolitą masę
Po zmiksowaniu dodajemy kardamon oraz wanilię i miksujemy ponownie
Mieszamy z płatkami owsianymi i resztą składników
Brzoskwinie kroimy na kostkę, część wykładamy na spód blaszki, przykrywamy wymieszanymi płatkami (patrz zdjęcie poniżej) i posypujemy resztą pokrojonych brzoskwiń.
Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w temp. 180C ( 350F).
Jest bardzo smaczna tuż po upieczniu i po wystygnięciu. Możemy podawać z pokrojonymi owocami i syropem klonowym. Można upiec wieczorem i rano zapakować na śniadanie do pracy.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pieczona-owsianka-z-brzoskwiniami