Wykonanie
czwartek, 30 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 10 Komentarzy »Z
serem feta i dużą ilością
koperku.Składniki:80 dag
cukinii20 dag
sera feta3
jajka250 ml
mlekapęczek
koperkupieprz2 ząbki
czosnkuCukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli
cukinia jest
młoda i ma cienką skórkę nie trzeba jej obierać.
Koperek opłukać i posiekać.
Ser feta osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem. Dodać do
cukinii razem z rozkłóconymi
jajkami,
mlekiem oraz posiekanym
koperkiem. Ząbki
czosnku obrać, rozgnieść. Dodać do masy i doprawić
pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować
olejem i przełożyć do niego przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekać do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.Zapiekanka ta pasuje jako dodatek do ryb lub może być podawana jako samodzielne danie.