Wykonanie
niedziela, 23 Maj 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »To popularne danie, którego nazwa pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Wg niektórych przepisów – z dodatkiem
ogórków kiszonych.
Składniki:1kg
wołowiny1 duża
cebula30 dag
pieczarek3 łyżki
koncentratu pomidorowegoszklanka rosołułyżka
mąkiłyżka
masłałyżka
śmietanyszczypta
ostrej papryki w proszku
sól,
pieprzMięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę, następnie podsmażyć i przełożyć do rondla.
Cebulę i
pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, wlać rosół, dodać koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż
mięso zmięknie.
Mąkę przesmażyć na łyżce
masła i dodać do
mięsa. Zagotować. Dodać
śmietanę i przyprawić do smaku.