ßßß Cookit - przepis na Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

nazwa

Wykonanie

niedziela, 23 Maj 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
To popularne danie, którego nazwa pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Wg niektórych przepisów – z dodatkiem ogórków kiszonych.
Składniki:
1kg wołowiny
1 duża cebula
30 dag pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka rosołu
łyżka mąki
łyżka masła
łyżka śmietany
szczypta ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę, następnie podsmażyć i przełożyć do rondla. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla, wlać rosół, dodać koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Mąkę przesmażyć na łyżce masła i dodać do mięsa. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wolowina/boeuf-stroganow