ßßß Cookit - przepis na Czekolada na gorąco z rumem

Czekolada na gorąco z rumem

nazwa

Wykonanie

czwartek, 22 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Słodka i rozgrzewająca. Wersja tylko dla dorosłych
Składniki:
350 ml pełnotłustego mleka
100 g gorzkiej czekolady
50 ml rumu
szczypta chilli
szczypta mielonego imbiru
Podgrzewamy mleko. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy po szczypcie przypraw. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy rum i mieszamy. Rozlewamy do szklanek i posypujemy przyprawą do kawy i deserów.
W paczce przypraw Kamis otrzymałam również tę przyprawę
W jej skład wchodzą: cynamon, goździki, wanilia, kardamon oraz szczypta kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje świeżość i intensywny aromat. I co ważne dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, wprost do kubka, mają najintensywniejszy aromat i dopełniają smak – tym razem aromatycznej gorącej czekolady.
Polecam
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/napoje/czekolada-na-goraco-z-rumem