Wykonanie
Przepis na tą
czekoladę na gorąco długo czekał w mojej prywatnej poczekalni. Uświadomiłam sobie, że za chwilę będzie już na jego umieszczenie za późno - bo kto
pije gorącą
czekoladę wiosną?! Może się jeszcze skusicie? Przepis jest wręcz banalny, a smak... mnie chwycił za
serce :)Składniki: (2 porcje)500 ml
mleka100 g
gorzkiej czekoladyszczypta
cynamonuszczypta
kardamonuodrobina
chilli w proszku
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondelka i zacznij powoli podgrzewać. Gdy będzie gorące wrzuć do niego rozdrobnioną
czekoladę (ja łamię na kostki i kroję na 2-3 części - ładniej się wtedy rozpuszcza). Wsyp też
przyprawy. Całość mieszaj na małym ogniu trzepaczką, aż do rozpuszczenia
czekolady. Natychmiast podawaj.Miłośnicy dużej liczby kalorii - jeśli lubicie, możecie przybrać
bitą śmietaną, polać
ajerkoniakiem... Co kto lubi :)