ßßß Cookit - przepis na Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
90 g masła, schłodzonego
5 łyżek cukru
pół jajka
Masa:
500 g serka mascarpone (pół schłodzone, pół w temp. pokojowej)
250 ml śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
5 łyżek cukru
100 g ciemnej czekolady
oraz:
truskawki
listki mięty
Przygotowanie
Ciasto kruche: Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Siekać składniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać połowę jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto można też zagnieść w misce rozcierając palcami masło z mąką, w melakserze lub mikserze planetarnym.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika lub na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę nakryć folią aluminiową tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Na wierzch wysypać obciążającą suchą fasolę lub ryż, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, pozostawić w formie.
Masa: Do części mascarpone w temp. pokojowej dodać roztopioną i ostudzoną (ciepłą) czekoladę i wymieszać na gładką masę. Rozprowadzić na kruchym spodzie. Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z cukrem i zimną częścią mascarpone (około 1-2 minuty). Wyłożyć na czekoladowy spód, na wierzch ułożyć truskawki i udekorować świeżą miętą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tarta_z_truskawkami_kremem_czekoladowym_mascarpone/przepis.html