Wykonanie
Składniki2 porcje6 mrożonych
małży Św. Jakuba2 duże połówki muszli
Sos pomidorowy:1 łyżeczka
oliwy z oliwek2 łyżki drobno posiekanej
cebulki1/2 puszki
pomidorów bez skórek1 łyżeczka
octu balsamicznegoszczypta
cukru1 łyżka
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
pieprzChrupiąca posypka:1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła1/2 ząbka
czosnku, drobno posiekanego1 płaska łyżka
bułki tartej1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszkioraz:świeża
kolendra do dekoracji
oliwa z oliwek extra virgine do podania (opcjonalnie)Przygotowanie
Małże rozmrozić w lodówce lub mikrofalówce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Przygotować
sos pomidorowy: na małą patelnię wlać 1 łyżeczkę
oliwy z oliwek, dodać
cebulkę i zeszklić ją na małym ogniu (około 3 - 4 minuty). Dodać
pomidory z puszki wraz z sosem, rozdrobnić widelcem. Dodać
ocet balsamiczny,
cukier,
sok z cytryny, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Zwiększyć ogień, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować sos przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na drugą patelnię wlać 1 łyżeczkę
oliwy z oliwek, dodać
masło. Podgrzać na małym ogniu, dodać osuszone
małże i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, od czasu do czasu mieszając, doprawić
solą i
pieprzem.Usmażone
małże wyjąć z patelni. Na patelnię z pozostałym sosem włożyć
czosnek i delikatnie zrumienić na małym ogniu, dodać
bułkę tartą. Zdjąć z ognia, wymieszać z
natką pietruszki.Do połówek muszli nałożyć
sos pomidorowy, dodać
małże i posypkę z
bułki tartej. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 3 minuty, lub do czasu aż potrawa będzie gorąca.Udekorować świeżą
kolendrą i podawać. Opcjonalnie można skropić
oliwą z oliwek extra virgine. Danie można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku przed samym podaniem.