Wykonanie
Zapraszam do przyrządzenia
soczewicy w charakterze sałatki. Jest to smaczna i wartosciowa alternatywa na lunch bądź kolacje dla wegetarian i nie tylko. Dodatkiem jest
jajko w koszulce. Myślę, że osoby podchodzące do
soczewicy niechętnie i sceptycznie mają okazję się do niej przekonać.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:1 szklanka suszonej
zielonej soczewicy1 garść
pomidorków koktajlowych1 garść posiekanej
natki pietruszki1
czerwona cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 łyżka
octu balsamicznego2 szczypty
soli morskiej1 szczypta
pieprzu2
jajka wysokiej jakości (u mnie wiejskie od zaprzyjaźnionego od lat gospodarza)Wykonanie:
Soczewicę opłukać. Jedną szklankę
soczewicy przykryć dwoma szklankami
wody, posolić (1 szczypta
soli morskiej), gotować 10-15 minut, tak aby nie była za miękka. Przepłukać na sicie zimną
wodą. Posiekać
cebulę,
czosnek,
pomidorki pokroić na dowolne kawałki, posypać
pietruszką, wymieszać wszystko z
soczewicą, dodać
oliwę i
ocet, przyprawić
solą i
pieprzem.Sposób na ugotowanie
jajka w koszulce podaję w tym przepisie . Na talerze wyłożyć
sałatkę z
soczewicy, a na niej delikatnie położyć świeżo zgotowane
jajko w koszulce. Skropić całość
oliwą.Gotowe.
Smacznego.