ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z mango z ziemniakami i dorszem

Indyjskie curry z mango z ziemniakami i dorszem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 szalotka lub mała cebulka
2 zielone papryczki chilli (usunięty miąższ i nasiona)
1/2 łyżeczki soli
200 ml mleka kokosowego
1 zielone, niezbyt dojrzałe mango
4 ugotowane ziemniaki
300 g filetów białej ryby (użyłam dorsza)
świeża kolendra
Pasta curry:
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
Przygotowanie
Wszystkie składniki pasty (czosnek, imbir, nasiona kminu, ziarna kolendry, kurkuma) dokładnie zmiksować blenderem ręcznym z 2 łyżkami wody na jednolitą pastę.
W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę i dusić 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli. Dodać papryczki chilli i chwilę obsmażyć.
Dodać pastę i pół łyżeczki soli i obsmażać przez około 5minut mieszając co jakiś czas aż pasta się dokładnie zredukuje. Stopniowo dodawać mleko kokosowe cały czas mieszając.
Wlać 150 ml wody i zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki, a pod koniec dodać mango - obrane i pokrojone na średniej wielkości kawałki.
Zdjąć pokrywkę, dodać rybę pokrojoną na kilka części, delikatnie zamieszać i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Jeśli curry jest zbyt gęste można go rozrzedzić odrobiną wrzącej wody. Na talerzach posypać listkami świeżej kolendry.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/indyjskie_curry_z_mango/przepis.html