ßßß Cookit - przepis na Wianuszek wiśniowy

Wianuszek wiśniowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 120 gramów
margaryna 0,5 kostek
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 1 sztuk
olejek waniliowy 5 krople
mleko 1 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
wiśnie 500 gramów
galaretka wisniowa 1 sztuk
konfitura wiśniowa 4 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Przesiana mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zapach oraz łyżkę mleka i zagnieść gładkie kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, formując wysoki brzeg. Następnie brzegi zawinąć tak, aby powstał koszyczek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, ostudzić. Konfiturę wymieszać z posiekana skórką pomarańczową i posmarować dno ciasta, wyłożyć oczyszczone, wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną w półtorej szklanki gorącej wody. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9095/Wianuszek-wisniowy