Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
borówki 300 gramów
cukier puder 100 gramów
woda 100 mililitrów
cytryna 1 sztuk
mięta według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
borówki włożyć do zamrażalnika.
Wodę zagotować z
cukrem. Zdjąć z ognia i włożyć do
wody listki
mięty (im więcej
mięty, tym bardziej orzeźwiający smak), wystudzić. Gdy
woda trochę przestygnie, wyjąć z garnka
miętę, a z zamrażalnika
borówki i zmiksować je razem z
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Dodać
wodę z
cukrem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Podawać udekorowane kilkoma listkami
mięty.Uwagi:
Borówki można zastąpić
jagodami,
truskawkami,
malinami.
Sorbet można tez przyrządzić z
cytryn. Używając soku z kilku
owoców i otartej skórki, będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: