ßßß Cookit - przepis na Sorbet ze swieżych owoców

Sorbet ze swieżych owoców

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
borówki 300 gramów
cukier puder 100 gramów
woda 100 mililitrów
cytryna 1 sztuk
mięta według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone borówki włożyć do zamrażalnika. Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i włożyć do wody listki mięty (im więcej mięty, tym bardziej orzeźwiający smak), wystudzić. Gdy woda trochę przestygnie, wyjąć z garnka miętę, a z zamrażalnika borówki i zmiksować je razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać wodę z cukrem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Podawać udekorowane kilkoma listkami mięty.
Uwagi:
Borówki można zastąpić jagodami, truskawkami, malinami.
Sorbet można tez przyrządzić z cytryn. Używając soku z kilku owoców i otartej skórki, będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10266/Sorbet-ze-swiezych-owocow