Wykonanie
Co prawda przygotowanie w domu lemoniady nie jest wielkim wyczynem ani trudnością. Ktoś powie, że do
wody wystarczy wrzucić
cytrynę i kostki
lodu. Można i tak. Ja jednak przedstawiam Wam nieco inny sposób przygotowania tego popularnego
napoju, który wymyśliłem jakiś rok temu na przyjęcie ogrodowe urządzone przeze mnie dla znajomych. Lemoniada tak bardzo posmakowała wszystkim gościom, że postanowiłem, mniej więcej, odtworzyć jej smak. Proporcje to kwestia umowna. Jeśli będzie czegoś brakowało, zawsze możecie dodać na koniec trochę
soku z cytryny czy więcej
mięty.składniki:5
cytryn1 litr
wodycukier pudergarść listków
miętyCytryny sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce do dużego garnka, wycisnąć sok i zalać
wodą. Do garnka dodać garść listków świeżej
mięty. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 - 15 minut. Mieszankę lekko przestudzić i doprawić
cukrem pudrem, dokładnie mieszając. Gotowy
napój przelać przez sitko do drugiego garnka lub dużej miski i odstawić do całkowitego wystudzenia. Lemoniadę przelać do dzbanka i przechowywać w lodówce, podawać z kostkami
lodu, listkami świeżej
mięty oraz plastrami
cytryny.Smacznego! :)