ßßß Cookit - przepis na Wołowina z papryką i ryżem

Wołowina z papryką i ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
steki wołowe 4 sztuk
popryka różnokolorowa 2 sztuk
papryczka czerwona chili 5 sztuk
cebula 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
kolendra, pęczek 0,5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
ryż 250 gramów
bulion warzywny 200 mililitrów
curry 3 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną paprykę pokroić na małe kawałki, a papryczkę chili(3 sztuki) drobniutko posiekać. Oczyszczoną cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki, a czosnek rozdrobnić. Opłukana kolendrę, kolka gałązek zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Steki opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wyjąć, przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i pokrojone chili i smażyć kilka minut. Wlać bulion(może być z kostki), zagotować, doprawić solą, pieprzem i szczyptą curry. Mąkę rozprowadzić zimną wodą, wlać do sosu, gotować 3 minuty. Włożyć mięso i posiekaną kolendrę, dobrze podgrzać. Przełożyć na półmisek , oprószyć pozostałą curry. Danie udekorować pozostałymi strączkami chili i gałązkami kolendry. Podawać z ryżem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4984/Wolowina-z-papryka-i-ryzem