Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
cukier 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon według uznania
jabłka 1 kilogramów
cukier 100 gramów
olejek waniliowy według uznania
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Z 75g
cukru ubić
białka na sztywną pianę. Utrzeć
żółtka z 75g
cukru oraz
sokiem z cytryny. Masę
żółtkową połączyć z pianą z
białek i delikatnie wymieszać z
mąkami. Ciasto równomiernie rozłożyć na dużej blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze gorący
biszkopt przełożyć z formy na wilgotna ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego
boku.Oczyszczone, pokrojone
jabłka udusić z odrobina
wody, doprawić do smaku
cukrem,
olejkiem waniliowym oraz
cynamonem i
goździkami. Rozwinięte ciasto posmarować
musem jabłkowym i ponownie zwinąć, bez ściereczki. Posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym oraz odrobina
cynamonu. Podawać z
bitą śmietaną.Uwagi:
Jabłka można zastąpić gotowym
musem jabłkowym ze słoika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: