ßßß Cookit - przepis na Rolada z musem jabłkowym

Rolada z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
cukier 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon według uznania
jabłka 1 kilogramów
cukier 100 gramów
olejek waniliowy według uznania
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Z 75g cukru ubić białka na sztywną pianę. Utrzeć żółtka z 75g cukru oraz sokiem z cytryny. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać z mąkami. Ciasto równomiernie rozłożyć na dużej blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć z formy na wilgotna ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku.
Oczyszczone, pokrojone jabłka udusić z odrobina wody, doprawić do smaku cukrem, olejkiem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Rozwinięte ciasto posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć, bez ściereczki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz odrobina cynamonu. Podawać z bitą śmietaną.
Uwagi:
Jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym ze słoika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10876/Rolada-z-musem-jablkowym