ßßß Cookit - przepis na Podstawowe ciasto kruche

Podstawowe ciasto kruche

Wykonanie

« Powrót  
Podstawowe ciasto kruche
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
cukier puder 0,25 szklanek
żółtka 2 sztuk
margaryna 0,5 kostek
Wykonanie:
Na stolnicy posiekać nożem mąkę z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (nie wyrabiać długo, bo stwardnieje). Wylepić formę lub małe foremki i piec w temperaturze 190-200 stopni na złoty kolor, ok. 20 min.
Takie ciasto nadaje się na spody do tart, mazurków, szarlotek, serników i na małe kruche babeczki i ciasteczka.
Można w nim zastąpić łyżeczkę tłuszczu smalcem, będzie bardziej kruche. Łyżkę mąki można zastąpić łyżką kakao i zrobić ciasto ciemne.
Można też zmieszać mąkę pszenną z mąką razową(1:1). Albo zrobić to ciasto bez cukru, lekko posolić na pikantne wypieki.
Uwagi:
Margarynę można zastąpić masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7018/Podstawowe-ciasto-kruche