ßßß Cookit - przepis na Babeczki z makiem

Babeczki z makiem

nazwa

Wykonanie

To najlepszy przepis na kruche ciasto jaki kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, ale ma też złe strony, ponieważ bardzo ciężko się wałkuje , trzeba mieć dużo cierpliwości aby coś z niego powycinać, bo ciasto bardzo się kruszy, ale efekt końcowy jest wart wysiłku.
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 puszka masy makowej
Mąkę, cukier puder oraz masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby masło rozkruszyło nam się z mąką i cukrem.
Do spulchnionej mąki dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieśc ręcznie).
Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubośc 0 , 5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin.
Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.
Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę makową.
Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek.
I kładziemy je na mak tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Babeczki po upieczeniu powinny mieć ładny rumiany kolor.
Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Babeczki z makiem.............................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/12/Babeczki-z-makiem.html