Wykonanie
Maleństwa. Kruche, lekkie, delikatne, słodkie. Urocze na spotkania przy
kawce ;). Dodadzą uroku każdemu przyjęciu dla dzieci. W sam raz na jedno połknięcie i na poprawę nastroju ... Najwięcej czasu zajmuje wylepienie foremek a dekorowanie, to już sama przyjemność (uwielbiam zabawę z rękawem cukierniczym :). Polecam!Składniki na babeczki:2 szklanki
mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki
mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki
kakao)200 g chłodnego
masła lub
margaryny1/3 szklanki
cukru pudru2
żółtkaSkładniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.Krem karmelowy:1 puszka masy kajmakowej - 400 g (można kupić gotową w sklepie; w UK firmy Nestle pod nazwą 'Carnation Caramel' - dulce de leche)*90 g miękkiego
masłaMasło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas miksując. Schłodzić przez pół godziny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek. Przechowywać w lodówce, choć bardzo dobrze sprawują się również w umiarkowanie ciepłych temperaturach, np. podczas imprezy.Smacznego :)* masę taką można otrzymać przez gotowanie zamkniętej puszki
mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny, przez cały czas zanurzonej w wodzie podczas gotowania; należy ją przestudzić, wiec najlepiej zrobić to dzień wcześniej;** można się również pokusić o wymianę
masła w kremie na
bitą śmietanę, masa będzie lżejsza i mniej
maślana, lecz
masło jest bardziej pewne w przechowywaniu;