ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny mazurek z masą kajmakową

Wielkanocny mazurek z masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Mazurek. Obrzydliwie słodki, zbity, klejący i mega kaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;)
Kruchy spód:
200 g mąki
100 g cukru pudru
50 g gorzkiego kakao
3/4 kostki masła
2 żółtka
Góra:
puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa
bakalie/orzechy
Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :)
Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest pozytywna :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/04/wielkanocny-mazurek-z-masa-kajmakowa.html