Lody truskawkowe na mleku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
truskawki 1,5 szklanek
jajka 3 szklanek
cukier 7 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
truskawki według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone truskawki osuszyć. Zmiksować taką ilość, aby uzyskać 3/4 szklanki przecieru i wstawić go do lodówki. Resztę truskawek zostawić do dekoracji. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotować i gorące wlewać, mieszając, do ubitej masy. Dalej ubijać na parze, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzić i ubijając połączyć z przecierem. Wstawić do zamrażalki na 3 godziny. W tym czasie 2 razy wyjąć, ubić trzepaczką i włożyć z powrotem do zamrażarki. Jeśli po tym czasie lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Gotowe lody udekorować bitą śmietana z kolorowym cukrem pudrem i odłożonymi owocami.
Uwagi:
Lody można sporządzać także z innymi miękkimi owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9152/Lody-truskawkowe-na-mleku