Lody mleczno-owocowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Lody mleczno-owocowe
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 3 sztuk
jajka 1 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
owoce miękkie 1 szklanek
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone owoce zmiksować i posłodzić do smaku. Jajko i żółtka ubić z 6 łyżkami cukru na puszystą masę. Zagotować mleko, mieszając, gorące powoli wlewać do masy jajecznej. Dalej ubijając na parze do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ostudzone wstawić do zamrażalki na 3 godziny. W tym czasie 2 razy wyjąć, ubić trzepaczką i włożyć z powrotem do zamrażarki. W razie potrzeby zwiększyć czas zamrażania. Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować lody śmietaną oraz przecierem owocowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9245/Lody-mleczno-owocowe