Lody porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Porzeczki mogłabym jeść w każdej postaci, nie tylko w sezonie! A ponieważ znaleziony w zeszłym roku przepis na lody okazał się strzałem w dziesiątkę, dzielę się nim z Wami, zachęcając do wypróbowania. :) Sama nie wiem, który smak jest lepszy – czy delikatna czerwona porzeczka, czy ostrzejsza i bardziej orzeźwiająca czarna. Podane w duecie tworzą idealny zestaw na upalne, letnie popołudnie.
Składniki (na około 1 litr lodów):
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietanki kremówki
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
500 g porzeczek (czarnych lub czerwonych)
1/2 szklanki cukru do zasypania owoców
Porzeczki obieramy z ogonków, zasypujemy cukrem i stawiamy a palniku. Gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do garnuszka wlewamy mleko i kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę zagotowanego mleka wlewamy do utartych z cukrem żółtek, miksujemy i przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia. Kiedy mieszanka zacznie oblepiać łyżkę, natychmiast zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do wrzenia, aby krem się nie zwarzył).
Masę żółtkową studzimy i mieszamy z przetartymi porzeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji jej producenta lub po prostu wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksujemy co 30 minut, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu oraz zwiększyć „puszystość lodów”.
Przed podaniem lody wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut.
Pomysł: Moje Wypieki
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-07-12
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
15M
Całkowity czas:
45M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/07/12/lody-porzeczkowe