Wykonanie
Porzeczki mogłabym jeść w każdej postaci, nie tylko w sezonie! A ponieważ znaleziony w zeszłym roku przepis na
lody okazał się strzałem w dziesiątkę, dzielę się nim z
Wami, zachęcając do wypróbowania. :) Sama nie wiem, który smak jest lepszy – czy delikatna
czerwona porzeczka, czy ostrzejsza i bardziej orzeźwiająca czarna. Podane w duecie tworzą idealny zestaw na upalne, letnie popołudnie.
Składniki (na około 1 litr
lodów):250 ml
mleka 3,2%250 ml
śmietanki kremówki3
żółtka1/3 szklanki
cukru500 g
porzeczek (czarnych lub czerwonych)1/2 szklanki
cukru do zasypania
owocówPorzeczki obieramy z ogonków, zasypujemy
cukrem i stawiamy a palniku. Gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia się
cukru. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z
cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.Do garnuszka wlewamy
mleko i kremówkę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Połowę zagotowanego
mleka wlewamy do utartych z
cukrem żółtek, miksujemy i przelewamy do garnuszka z pozostałym
mlekiem.Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia. Kiedy mieszanka zacznie oblepiać łyżkę, natychmiast zdejmujemy z palnika (nie doprowadzamy do wrzenia, aby krem się nie zwarzył).Masę
żółtkową studzimy i mieszamy z przetartymi
porzeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do
lodów i dalej postępujemy według instrukcji jej producenta lub po prostu wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksujemy co 30 minut, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków
lodu oraz zwiększyć „puszystość lodów”.Przed podaniem
lody wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut.
Pomysł: Moje WypiekiTwoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-07-12Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)