ßßß Cookit - przepis na Lody porzeczkowe

Lody porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Czy próbowaliście kiedyś lodów z porzeczek? Jeśli tak, wiecie, jakie są niezwykłe! Kwaskowe, soczyste porzeczki to najlepsze uzupełnienie tradycyjnych, domowych lodów. Pastelowy kolorek, owoce i ten smak - dla mnie to hit lata! Lody z czerwonej porzeczki łagodniejsze w smaku, jasnoróżowe; z czarnej - bardziej aromatyczne i zdecydowane. Jeśli na działce macie jeszcze porzeczki, nie dajcie im się zmarnować..!
Składniki na około 1 litr lodów:
250 ml mleka 3,2% (pełnego)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
500 g porzeczek czerwonych lub czarnych + pół szklanki cukru
Porzeczki zasypać cukrem (pół szklanki), postawić na palniku. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, odstawić, wystudzić.
Do garnuszka przelać mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.
Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić, następnie wymieszać z przetartymi porzeczkami, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.
Tak wygląda przygotowana mieszanka lodowa przed włożeniem do lodówki (zrobiłam dwie porcje, z porzeczki czarnej i czerwonej):
Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
Smacznego :-).
A teraz - aaa... dzieci, pomóżcie, lody się topią!!! ;-)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-porzeczkowe