Wykonanie
Czy próbowaliście kiedyś
lodów z porzeczek? Jeśli tak, wiecie, jakie są niezwykłe! Kwaskowe, soczyste
porzeczki to najlepsze uzupełnienie tradycyjnych, domowych
lodów. Pastelowy kolorek,
owoce i ten smak - dla mnie to hit lata!
Lody z
czerwonej porzeczki łagodniejsze w smaku, jasnoróżowe; z czarnej - bardziej aromatyczne i zdecydowane. Jeśli na działce macie jeszcze
porzeczki, nie
dajcie im się zmarnować..!Składniki na około 1 litr
lodów:250 ml
mleka 3,2% (pełnego)250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%3
żółtka1/3 szklanki
cukru500 g
porzeczek czerwonych lub czarnych + pół szklanki
cukruPorzeczki zasypać
cukrem (pół szklanki), postawić na palniku. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, odstawić, wystudzić.Do garnuszka przelać
mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić, następnie wymieszać z przetartymi
porzeczkami, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.Tak wygląda przygotowana mieszanka lodowa przed włożeniem do lodówki (zrobiłam dwie porcje, z
porzeczki czarnej i czerwonej):Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.Smacznego :-).
A teraz - aaa... dzieci, pomóżcie,
lody się topią!!! ;-)