ßßß Cookit - przepis na Mięsne kartacze

Mięsne kartacze

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 2 kilogramów
mięso mielone z indyka 300 gramów
cebula 3 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowanych 1/3 ziemniaków ugotować w mundurkach, a reszte oczyszczonych ziemniakow zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Obrane, ugotowane ziemniaki zmielic i wymieszać ze startymi na jednolitą masę. Przyprawić solą.
Oczyszczoną jedną cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym w rondlu oleju, dodać mięso i podsmażyć. Oprószyć solą oraz pieprzem, dodać kilka łyżek wody i mieszając, chwilę smażyć.
Z ciasta lepić placki 1 cm grubośći i o srednicy ok. 8 cm. Na każdym ułożyć 2 łyżki farszu mięsnego i zlepić, formujac owalne kartacze. Wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować 30 minut, odcedzić.
Oczyszczone 2 cebule pokroić w krążki, podsmażyć na oleju i wymieszać z kartaczami oraz posiekaną natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11454/Miesne-kartacze