Wykonanie
ciasto:3 szklanki
mąkiłyżeczka
soliwrzątek2 łyżki
olejuMąkę mieszasz z
solą.Lejesz trochę wrzątku do
mąki i zagniatasz nożem, dolewasz i dalej zagniatasz, aż wchłonie większość
mąki. U mnie była to ok. 1 szklanka.Dodajesz
olej i dalej zagniatasz ręką.Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.Następnie blat posypujesz
mąką i wałkujesz ciasto, wycinasz kółka szklanką.farsz:500g
mięsa mielonego z
indykasól,
pieprz2 duże
cebuleCebulę pokroić i usmażyć na patelni.Na oddzielnej smażyć
mięso z
przyprawami.Połączyć, rozdrobnić - lub zmielić maszynką do
mięsa.Na każde kółeczko pierogowe nakładać łyżeczką
mięsko.Zagniatać.Brzegi ugnieść widelcem.Wrzucić do wrzącej osolonej
wody, zamieszać i gotować 4min.Polać
masełkiem.