Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
marchew 25 dekagramów
chili 3 łyżek deserowych
sos sojowy 2.5 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowychglutasól 0 . 25 łyżek deserowych
vegeta według uznania
dymka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
woda według uznaniaWykonanie:
Kurczaka podzielić na 12-16 kawałków, natrzeć łyżką
sosu sojowego i łyżką
alkoholu, odstawić na 1 godz. Oskrobaną
marchew pokrajać w dużą kostkę.
Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu wsypać
marchew, mieszając smażyć minutę, włożyć kawałki
kurczaka, smażyć do zrumienienia około 2 min, dodać
cebulę imbir,
chilli i
czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać 1 1/2 łyżki
sosu sojowego i łyżkę
alkoholu, mieszając smażyć 30 sek. Składniki z patelni przełożyć do czystego garnka. Na patelnię, w której smażono
kurczaka, wlać szklankę wrzątku, mieszając łyżką zeskrobać cząsteczki pozostałe ze smażenia, wlać do garnka z
kurczakiem. Zalać szklanką wrzącej
wody, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu około 1 godz. lub do miękkości
mięsa. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z
ryżem.Uwagi:
Wino lub
wódka, mała
cebula dymka pokrajana w 3 cm kawałek,
czosnek roztarty (niekoniecznie)Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: