ßßß Cookit - przepis na Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
marchew 25 dekagramów
chili 3 łyżek deserowych
sos sojowy 2.5 łyżek deserowych
sól 0.5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowych
glutasól 0 . 25 łyżek deserowych
vegeta według uznania
dymka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
woda według uznania
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na 12-16 kawałków, natrzeć łyżką sosu sojowego i łyżką alkoholu, odstawić na 1 godz. Oskrobaną marchew pokrajać w dużą kostkę. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu wsypać marchew, mieszając smażyć minutę, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia około 2 min, dodać cebulę imbir, chilli i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać 1 1/2 łyżki sosu sojowego i łyżkę alkoholu, mieszając smażyć 30 sek. Składniki z patelni przełożyć do czystego garnka. Na patelnię, w której smażono kurczaka, wlać szklankę wrzątku, mieszając łyżką zeskrobać cząsteczki pozostałe ze smażenia, wlać do garnka z kurczakiem. Zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu około 1 godz. lub do miękkości mięsa. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem.
Uwagi:
Wino lub wódka, mała cebula dymka pokrajana w 3 cm kawałek, czosnek roztarty (niekoniecznie)
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1548/Kurczak-na-ostro