ßßß Cookit - przepis na Domowe lody owocowe

Domowe lody owocowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremówka 400 mililitrów
cukier 4,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
białka 1 sztuk
owoce jagodowe 500 gramów
Wykonanie:
Schłodzona śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym oraz sokiem cytrynowym. Oczyszczone, osączone owoce zmiksować i przetrzeć przez sito i połączyć z ubitą śmietaną. Do masy dodać ubite na sztywna piane białko. Masę przełożyć do płaskiej metalowej formy, wstawić do zamrażalnika i mrozić 5-6 godzin lub całą noc. W czasie mrożenia masę kilkakrotnie zamieszać łyżką. Lody mrożone dłużej niż 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem. Nabrać łyżką do lodów, włożyć do pucharków i udekorować świeżymi owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9313/Domowe-lody-owocowe