Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina na pieczeń 800 gramów
słonina 50 gramów
ocet winny 200 mililitrów
czosnek 1 ząbki
marchewka 100 gramów
pietruszka 100 gramów
seler 100 gramów
ziele angielske 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1 gałązki
wino czerwone wytrawne 500 mililitrów
margaryna 4 łyżek stołowych
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowychpiernik 1 łyżek stołowychkromka pumpenikla 1 sztuk
syrop jabłkowy 75 gramów
rodzynki 50 gramówWykonanie:Umyte, osuszone
mięso naszpikować paskami
słoniny. Zagotować
ocet z 125 ml
wody i ostudzić.Oczyszczony
czosnek przekroić na pół.
Mięso ułożyć w naczyniu, dodać oczyszczone, rozdrobnione warzywa,
przyprawy,
wino,
ocet i
czosnek. Przykryć i włożyć na 1,5h do lodówki. W
między czasie kilkakrotnie
mięso obracać.
Mięso obsmażyć na
margarynie. Marynatę przecedzić.
Przyprawy i warzywa usmażyć razem z
mięsem, dodać przecier i wymieszać. Stopniowo dodawać sos z marynaty. Przełożyć do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, przykryć i piec2h. Po 60 minutach dodać pokruszony piernik i
pumpernikiel oraz
syrop jabłkowy.
Mięso pokroić, sos przecedzić, zagęścić 1 łyżka
mąki, dodać
rodzynki. Podawać z pyzami i
brokułami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: