Bardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięsoryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę.Składniki:2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsaryby2 marchewki1 duża pietruszka1 mały seler1 cebula1 ostra suszona lub świeża papryka2 ząbki czosnkusólpieprz½ łyżeczki sumakuliść laurowy3 ziarna ziela angielskiegotymianeklubczykWykonanie:Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć.Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą tak, żeby lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia.Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny.Wywar odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięsoryby. Warzywa, czosnek i mięsoryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem.Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami.