ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna

Zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę.
Składniki:
2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby
2 marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 cebula
1 ostra suszona lub świeża papryka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
½ łyżeczki sumaku
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
tymianek
lubczyk
Wykonanie:
Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć.
Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą tak, żeby lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia.
Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny.
Wywar odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/zupa-rybna.html