ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoser ziarnisty wiejski 500 gramówmasło 100 gramówsól 1 łyżek deserowychpieprz 0,75 łyżek deserowychziemniaki 1,5 kilogramówjajka 2 sztukjogurt naturalny 250 gramówWykonanie:Serek zmiksować, dodać stopione, przestudzone masło, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Miksować, aż składniki się połączą. Oczyszczone ziemniaki pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formy ułożyć 1/3 ziemniaków, przykryć warstwą sera, na to ponownie położyć ziemniaki, ser i tak dalej, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna być masa serowa. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 60 minut w 190 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie. Jajka zmiksować z jogurtem, resztą soli i pieprzem. Z zapiekanki zdjąć folię, wierzch posmarować polewą jogurtową i piec jeszcze 20 minut. Jeśli smak ma być ostrzejszy, to przyprawić masę serową ziołami oraz czosnkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: