ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokiełki soczewicy 60 gramówkiełki słonecznika 60 gramówocet jabłkowy 5 łyżek stołowychcukier 1,5 łyżek stołowycholej słonecznikowy 5 łyżek stołowychjabłka 2 sztukmarchewka 400 gramówser mozzarella 130 gramówbazylia, pęczek 0,5 sztukliscie sałaty 8 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniasok jabłkowy 3 łyżek stołowychWykonanie:Kiełki słonecznika i soczewicy oczyścić i osączyć.Sos winegret: ocet dobrze utrzeć z cukrem i sokiem jabłkowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając małymi porcjami dolewać olej.Umyte, osuszone jabłka przekroić na krzyż, usunąć gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem. Listki sałaty i bazylii opłukać i osuszyć. Oczyszczoną marchewkę pokroić w zapałkę. Mozzarelle osaczyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę wymieszać z serem, kiełkami i jabłkami. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Gotową sałatę przełożyć do 4 wyłożonych liśćmi sałaty miseczek i posypać listkami bazylii. Podawać z ciemnym pieczywem cienko posmarowanym masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiKomentarze:Autor: IzzzData: 2009-04-20Pyszna i zdrowaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: