ßßß Cookit - przepis na Zapiekane żeberka z fasolą

Zapiekane żeberka z fasolą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka 800 gramów
fasola perłowa 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
smalec 0,5 łyżek stołowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
keczup 3 łyżek stołowych
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz posypać przyprawą i zrumienić na rozgrzanym na patelni smalcu. Przełożyć do garnka, podlać małą ilością wrzątku, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Namoczoną wcześniej fasolę (najlepiej na noc) ugotować w lekko osolonej świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Oczyszczoną, drobno posiekaną cebulę przesmażyć na pozostałym tłuszczu i wymieszać z fasolą oraz majerankiem, mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Z żeberek wyjąć kości, a mięso posmarować keczupem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na wierzchu rozłożyć fasolę, przykryć cebulą i polać sosem z duszenia. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ziemniakami z wody i ogórkami kiszonymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7677/Zapiekane-zeberka-z-fasola