Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka 800 gramów
fasola perłowa 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
smalec 0,5 łyżek stołowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
keczup 3 łyżek stołowych
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
żeberka podzielić na porcje, oprószyć
pieprzem oraz posypać przyprawą i zrumienić na rozgrzanym na patelni
smalcu. Przełożyć do garnka, podlać małą ilością wrzątku, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa. Namoczoną wcześniej
fasolę (najlepiej na noc) ugotować w lekko osolonej świeżej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego. Oczyszczoną, drobno posiekaną
cebulę przesmażyć na pozostałym tłuszczu i wymieszać z
fasolą oraz
majerankiem, mieszając, doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą. Z
żeberek wyjąć kości, a
mięso posmarować
keczupem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a na wierzchu rozłożyć
fasolę, przykryć
cebulą i polać sosem z duszenia. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z
ziemniakami z
wody i
ogórkami kiszonymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: