ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoboczek surowy 1 kilogramówczosnek według uznaniapieprz 1 szczyptamajeranek 0,25 łyżek deserowychbazylia 0,25 łyżek deserowychcząber 0 , 25 łyżek deserowychszałwia 0,25 łyżek deserowychsmalec 0,5 łyżek deserowychsól 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Kilka ząbków czosnku utrzeć z solą i wymieszać z suszonymi ziołami i pieprzem. Umyty, osuszony boczek natrzeć ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. dusić pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej wody. Z wystudzonego boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem marynowanych grzybków i pikli warzywnych.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: