Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 75 gramów
miód 250 gramów
cukier 125 gramów
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 1 sztuk
jajka 1 sztukWykonanie:
Margarynę rozpuścić z
miodem i
cukrem. Schłodzoną masę wlać do miski, dodać przesiana
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko oraz przyprawę. Zagnieść gładkie jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem na 60 minut. Rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. wystudzone pierniczki odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.Uwagi:Zamiast 500g
mąki można dodać 400g
mąki i 100g mielonych
orzechów włoskich, wtedy pierniczki będą miały
orzechowy aromat.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: