Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 50 gramów
miód 200 gramów
cukier 200 gramów
mąka 450 gramów
jajka 1 sztuk
kakao 40 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 1 sztuklukry kolorowe według uznaniaWykonanie:
Miód,
margarynę i
cukier rozpuścić z łyżką
wody. Dodać przyprawę do pierników, zagotować i ostudzić. Przesianą
mąkę wymieszać z
kakao i proszkiem, dodać
jajko i ostudzoną masę. Zagnieść na elastyczne ciasto, zawinąć w folię i wstawić na kilka dni do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm. Foremkami wyciąć pierniczki, układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzone pierniczki dekorować podgrzanymi w kąpieli
wodnej lukrami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: