Wykonanie
Z okresem Świąt Bożego Narodzenia kojarzą się nam pierniczki. Zachęcam zaangażować do ich przygotowania dzieci - to dla nich frajda, a przy okazji mile spędzony czas razem .Pierniczki po upieczeniu są twardawe i chrupiące. Powinny leżakować przez 2 tygodnie, ale wielkie łasuchy mogą jeść je po upieczeniu (u nas część już zniknęła). A by pierniczki szybciej zmiękły można do puszki z piernikami włożyć kawałek
jabłka. Przepis sprawdzony, od mojej koleżanki (dziękuję A. :)).75 g
margaryny250 g
miodu125 g
cukru1 opakowanie
przyprawy do piernika400 g
mąki100 g mielonych
orzechów2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoW garnku stopić
margarynę,
miód i
cukier, często mieszając.Przestudzoną masę przelać do miski.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do pierników i
jajkiem dodać do masy miodowej.Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.Z rozwałkowanego 0 , 5 cm ciasta wykrawać pierniczki.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180'C przez 15 20 minut.Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odstawić na 2-3 tygodnie do szafki.