ßßß Cookit - przepis na Pierniczki miodowo-orzechowe, leżakujące

Pierniczki miodowo-orzechowe, leżakujące

nazwa

Wykonanie

Z okresem Świąt Bożego Narodzenia kojarzą się nam pierniczki. Zachęcam zaangażować do ich przygotowania dzieci - to dla nich frajda, a przy okazji mile spędzony czas razem .
Pierniczki po upieczeniu są twardawe i chrupiące. Powinny leżakować przez 2 tygodnie, ale wielkie łasuchy mogą jeść je po upieczeniu (u nas część już zniknęła). A by pierniczki szybciej zmiękły można do puszki z piernikami włożyć kawałek jabłka. Przepis sprawdzony, od mojej koleżanki (dziękuję A. :)).
75 g margaryny
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
400 g mąki
100 g mielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
W garnku stopić margarynę, miód i cukier, często mieszając.
Przestudzoną masę przelać do miski.
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników i jajkiem dodać do masy miodowej.
Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.
Z rozwałkowanego 0 , 5 cm ciasta wykrawać pierniczki.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180'C przez 15 20 minut.
Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odstawić na 2-3 tygodnie do szafki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/pierniczki-miodowo-orzechowe-lezakujace.html